Forside‎ > ‎

sporten

 Udstyr
Fægtere bærer traditionelt en hvid jakke lavet af et stødsikkert stof, hvide knæbukser og lange hvide sokker. Man skal benytte en kraftig handske på den våbenførende hånd, for at beskytte mod slag og stik. Der findes specielle fægtesko, men almindelige sko til indendørssport kan sagtnes anvendes. Fægtetøjet er i hovedsagen sikkerhedsudstyr, men er designet således, at det sikrer fægterne den størst mulige bevægelsesfrihed. Fægterens hoved er dækket af en maske med et metalvisir. Masken tillader fægteren fuldt udsyn samt mulighed for at ånde og beskytter både ansigtet og halsen. 

Udførsel
Fægtesporten er en af verdens hurtigste sportsgrene som stiller meget store krav til udøverens smidighed, hurtighed og koncentration. 2 modstandere gennemføre en intens kamp om points på en fægtebane på 14 gange 2 meter, hvor koordination, koncentration, taktik, teknik, fysik og erfaring ofte vil være de afgørende faktorer for kampens udfald. Vi fægter med kårde af metal. Kården har en trekantet klinge på 90cm og vejer i alt ca. 750g, dermed er kården det tungeste af de 3 våbenklasser i fægtesporten. På kårdens spids sidder en fjederkontakt, denne skal trykkes i bund med et tryk på 750g for at sætte et touché (få point). Kampene udkæmpes til den ene fægter har ramt 5 gange eller max 3 minutter. Den kæmper, der først rammer modstanderen, får pointet - altså touchéet og dette markeres med lyd og lampe. 

Mange mener at fægtning med kårde er det der kommer tættest på de skarpe gentlemen duller om ære og stolthed, der nu heldigvis hører fortiden til. Fægtning har lange traditioner i Europa, hvor det oprindeligt var øvelse til kamp i krig eller i dueller. Allerede i Oldtiden blev krigere uddannet i fægtning. Mod slutningen af 1800-tallet udviklede fægtning sig til en decideret konkurrencesport. Sportsfægtning er en moderne sport og olympisk disciplin med lange traditioner.   

 
Comments